Er du en kriger eller et offer?

Hvordan reagerer du på det, du oplever i livet? Reagerer du med en mentalitet som en kriger eller som et offer?

Tanken om “kriger eller offer”-mentalitet stammer oprindeligt fra indiansk visdom. Du er måske stødt på “historien om de to ulve” på de sociale medier. Der er dog også en direkte sammenhæng med de to områder i hjernen: amygdala og hippocampus. 

Kendetegn ved en kriger:

  • Ser muligheder i begrænsningerne
  • Tilfører energi
  • Anerkender andre og sig selv
  • Giver æren
  • Tager ansvar

Kendetegn ved et offer:

  • Ser begrænsninger i mulighederne
  • Tapper energi
  • Anerkender sig selv
  • Tager æren
  • Giver skyld

Historien om de to ulve

Historien om de to ulve har floreret på sociale medier i nogle år efterhånden. Måske kender du den:

“Inde i dig er to ulve, der kæmper”

Sådan starter indianerhøvdingens fortælling til sit barnebarn: “Den ene ulv er ond. Den er vred, jaloux, hovmodig, misundelig, har ondt af sig selv og grådig. Den anden ulv er god. Den er glad, venlig, ydmyg, generøs, empatisk og håbefuld.”

Barnebarnet kigger på på høvdingen og spørger: “Hvilken ulv vinder?”

“Den du fodrer”: svarer høvdingen.

Ikke blot en viral fortælling

Fortællingen om de to ulve stammer fra Cherokee indianerne og er fortalt i bogen “Livets Cirkel” af den fransk-canadiske indianer, Hawk of the Yellow Wind.

De to ulve er en metafor for de negative og positive følelser, som er i os alle og som styrer vores måde at leve vores liv på. 

Rodfæstet i neurologien

Fortællingen om de to ulve hænger direkte sammen med neurologien. De to ulve er Amygdala og Hippocampus, som er de to centre i hjernen, der styrer hhv. negative og positive følelser. 

Jo mere vi tillader os at dvæle ved negative følelser, jo svagere bliver vores evne til administrere de positive følelser. 

Det uhensigtsmæssige her er, at jo mere aktivitet der er i amygdala, jo dårligere fungerer pandelapperne, der styrer funktioner som logik, fornuft, analyse, dømmekraft og sociale færdigheder. 

Du kan læse mere om hvordan amygdala og hippocampus påvirker din hjerne i artiklen “En guide til din hjerne”. 

Er du en kriger eller et offer?

Alt efter hvilken af “ulvene”, der er stærkest i dig, vil du tage en holdning til det, du møder i livet, der afspejler enten det positive eller det negative. 

Er du styret af det positive, vil du typisk have en mentalitet som en kriger. Du tager ansvar for dit liv, og stiller dig selv spørgsmålet: “Hvad kan jeg selv gøre, for at forbedre min situation?”

Er du derimod styret af det negative, vil du ofte have mentalitet som et offer. Du fralægger dig ansvaret. Det er de andres skyld. Jeg har ikke mulighed for at forbedre min situation. 

Du har mulighed for at vælge din reaktion

Det er jo bare en indianerhistorie, og iflg Freud er psyken en afspejling af de følelser, der er ophobet i mig. Så når jeg reagerer, afspejler det blot, hvem jeg er… Eller hvad?

Ikke helt! Du har mulighed for at vælge din reaktion. 

“Mellem stimuli og respons, er der en lille rum tid. I dette tidsrum ligger muligheden for at vælge min respons – og netop i min respons ligger muligheden for udvikling og frihed.”

Ordene kommer fra fange nr. 119.104 i Auschwitz, og de beskriver den måde, han håndterede den umenneskelige behandling, han fik i lejren under krigen. Fangen hed Viktor Frankl. Han overlevede opholdet i lejren, og siden blev han verdensberømt for sit arbejde indenfor psykologien. 

Vil du lære at træne din “gode ulv”?

Du kan starte med at læse artiklen om Reframing, hvilket er et værktøj til at hjælpe hjernen med at berolige amygdala og negative følelser. 

Du kan også tage med på vores næste informationsdag, hvor du kan møde uddannede LifeAchievere og få et indblik i det mindset vi bruger i hverdagen. Mindsettet bygger på positiv psykologi og træner os i, hvordan vi hver dag kan “fodre den gode ulv”. Hvis du ikke tidligere har deltaget, kan du her læse et referat fra en tidligere informationsdag.  

Vi glæder os til at møde dig. 

Bliv en del af LifeAchiever netværket i dag

Har du et ønske om at arbejde med dit eget personlige lederskab og din måde at lede andre på, så bliv en del af vores netværk allerede i dag.
Så modtager du vores mail "Lederinspiration" med nyheder, artikler, øvelser og ikke mindst informationer samt invitationer til
arrangementer, kurser og uddannelsen.  

Kom med til informationsdag

To gange om året afholder vi informationsdag, som er 4 timers  gratis undervisning og netværk. Du er velkommen!

Læs mere om uddannelsen

LifeAchiever uddannelsen er en uddannelse i stærkt personligt lederskab og positiv psykologi. En uddannelsen med tryk på dannelse. 

Vær med på vores sociale medier

På vores sociale medier kan du få glimtvise indblik i vores arbejde med ledere, specialister, nøglemedarbejdere og professionelle sportsfolk.

Pin It on Pinterest

Share This