System 1 og 2

Din hjerne er fra naturens siden doven. Det kan redde dit liv, men det kan også betyde, at du reagerer uhensigtsmæssigt eller tager forkerte beslutninger.

Du kender det sikkert godt. Du reagerer liiige hurtigt nok – og først bagefter sætter fornuften ind, og du erkender, at du nok kunne have reageret mere hensigtsmæssigt.
I denne lille video og artikel kan du læse om, hvorfor det sker – og hvordan du kan bruge den viden til at træffe de rigtige beslutninger i hverdagen.

Tilmeld informationsdagLifeAchiever Uddannelsen

Først en hurtig forklaring

En væsentlig del af LifeAchiever uddannelsen handler om at vide, hvordan hjernen fungerer. Hvordan den styrer os, og – vigtigere endnu: Hvordan vi kan styre dén. For at gøre det nemt at forstå din meget komplekse hjerne, har vi forsimplet forklaringerne – dog uden at gøre det for simpelt. 

Vi kan kalde det neurologi light 

System 1

  • System 1 sætter hurtighed over grundighed
  • Er primært styret af den limbiske hjerne
  • Genkender og gentager
  • Er energibesparende
  • Bliver båret af følelser
  • Automatiske handlinger

System 2

  •  System 2 sætter grundighed over hastighed
  • Er primært styret af den kognitive hjerne
  • Er energikrævende
  • Er faktabaseret
  • Besluttede handlinger

Den limbiske hjerne

Den limbiske hjerne tilhører den ældste del af hjernen. Her sidder vores følelser. Det limbiske system er ekstremt hurtigt – meget hurtigere end den kognitive hjerne. Følelserne er med andre ord langt hurtigere end fakta. Det limbiske systems styrke er (gennem filteret i vores model af verden og GUF) at genkende en situation du oplever og gentage den reaktion, som den kender. 

Processen i den limbiske hjerne beskrives som: Trigger – adfærd – belønning

Den kognitive hjerne

Den kognitive hjerne er den yngste del af hjernen. Her er vores faktabaserede logik og systematik placeret. Når vi bruger denne del af hjernen, er vi gode til at se tingene som de er og “regne den ud”. 

Processen i den kognitive hjerne beskrives som: Mål – Retning – Løsning 

Næste skridt: Adskil følelser og fakta

Nu ved vi, at følelser hænger sammen med System 1 og fakta hænger sammen med System 2.

Så når du ind imellem kommer til at reagere lidt for hurtigt på noget der sker, så er det fordi sit system 1 er lynhurtigt til at skabe en følelsesbaseret reaktion. Og fordi System 2 er lidt langsom i optrækket, så kommer fornuften nogle gange på banen lidt for sent. 

Vi kan der for nu begynde at se på, hvordan vi bedre kan adskille følelser og fakta, så vi -bl.a. – kan tage nogle mere velovervejede beslutninger. 

Det kan du læse og se mere om i artiklen: Følelser og fakta. 

 

Bliv en del af LifeAchiever netværket i dag

Har du et ønske om at arbejde med dit eget personlige lederskab og din måde at lede andre på, så bliv en del af vores netværk allerede i dag.
Så modtager du vores mail "Lederinspiration" med nyheder, artikler, øvelser og ikke mindst informationer samt invitationer til
arrangementer, kurser og uddannelsen.  

Kom med til informationsdag

To gange om året afholder vi informationsdag, som er 4 timers  gratis undervisning og netværk. Du er velkommen!

Læs mere om uddannelsen

LifeAchiever uddannelsen er en uddannelse i stærkt personligt lederskab og positiv psykologi. En uddannelsen med tryk på dannelse. 

Vær med på vores sociale medier

På vores sociale medier kan du få glimtvise indblik i vores arbejde med ledere, specialister, nøglemedarbejdere og professionelle sportsfolk.

Artikler

Positiv psykologi for ledere

Få indblik i, hvordan positiv psykologi anvendes til at styrke dine ledelsesværktøjskasse. Lær at stå stærkt i dig selv, så du kan udvise mærkbar ledelse.

læs mere

Mærkbart lederskab

En mærkbar leder giver ro og retning. Det er en leder, som vi følger af lyst – ikke af pligt. De hjælper med at fjerne frygten fra rummet, og skabe både høj trivsel og effektivitet.

læs mere

Personligt lederskab

Se vores video, hvor vi forklarer begrebet "Stærkt personligt lederskab" Helt enkelt handler stærkt personligt lederskab om to ting: At have en rigtig god selvindsigt. Det vil sige: Hvad er vigtigt for mig, hvad står jeg for og hvilke værdier lever jeg efter.  At...

læs mere

Online team øvelse

En gruppe af mennesker er ikke automatisk et team. Denne lille online team øvelse kan synliggøre, hvordan I kan spille hinanden bedre i teamet.

læs mere

Pin It on Pinterest

Share This