Stockdale Paradokset

Confront the most brutal facts of your current reality, whatever they might be, and retain unwavering faith, that you will prevail in the end.

Admiral James Bond Stockdale

Tilmeld informationsdagLifeAchiever Uddannelsen

Det erfaringsgrundlag, der ligger forud for Stockdale Paradokset, vil de fleste mennesker nok foretrække at være foruden…

Den 9. september 1965 blev Stockdales fly skudt ned over det nordlige Vietnam. Han skyder sig ud af flyet med katapult, og på vej mod jorden i sin faldskærm, kan han se landsbyboerne stimle sammen for at tage imod ham. Og det er ikke en venlig modtagelse han kan se frem til. Efter at være blevet banket halvt ihjel i landsbyen, bliver han overdraget til det berygtede fængsel  “Hanoi Hilton”.

Her tilbragte han 7,5 år som krigsfange, udsat for massiv tortur.

Alligevel formåede Stockdale at forme en overlevelsesstrategi for sine medfanger, der hjalp dem til at modstå tortur, og han tog kampen op mod sine fangevogtere, så de ikke kunne bruge ham som krigspropaganda eller få oplysninger ud af ham gennem tortur. Det gjorde han ved at skade sig selv, før fangevogterne kunne gøre det.

Den 12. februar 1973 blev Stockdale løsladt fra sit fangeskab og vendte tilbage til USA. 

“Jeg mistede aldrig troen på slutningen!”

Sådan fortæller James “Jim” Stockdale mange år senere til James “Jim” Collins i et interview, der er delvist gengivet i bogen “From Good to Great”:

“Jeg tvivlede aldrig på, at jeg ikke alene ville slippe ud, med at jeg desuden ville sejre til sidst og omsætte mine oplevelser til en milepæl i mit liv, som jeg, set retrospektivt, ikke ville have været foruden.” 

“Hvem klarede sig ikke?”, spurgte Collins.

“Optimisterne. Dem, der sagde ‘Vi er ude til jul’. Så kom julen, og julen gik. Så sagde de ‘Vi er ude til påske’. Og så kom påsken, og påsken gik. Og så kom Thanksgiving, og så var det jul igen. De døde af et bristet hjerte.”

På den ene side sagde han “Se de brutale sandheder i den aktuelle situation i øjnene”. På den anden side sagde han “Bevar troen på, at du sejrer til sidst, uanset vanskelighederne”.  Derfor beskrev Jim Collins efterfølgende denne filosofi som Stockdale-paradokset, fordi de to tanker var så selvmodsigende. 

Stockdale-paradokset på LifeAchiever Uddannelsen

LifeAchiever Uddannelsen træner vi evnen til at adskille fakta og følelser, for at kunne tage mere hensigtsmæssige beslutninger i vores (personlige) lederskab.

Du kan læse artiklen “Fakta og følelser” her.

Hvis du er blevet nysgerrig efter at finde ud af mere om LifeAchiever Uddannelsen, kan du kigge dig omkring på hjemmesiden, og du er velkommen til at deltage på vores næste Informationsdag, hvor du kan møde os – Achievers -, de uddannede LifeAchievers og de øvrige gæster, der kommer for at få fire timers undervisning i Mærkbart Lederskab® og LifeAchiever Mindsettet.

Bliv en del af LifeAchiever netværket i dag

Har du et ønske om at arbejde med dit eget personlige lederskab og din måde at lede andre på, så bliv en del af vores netværk allerede i dag.
Så modtager du vores mail "Lederinspiration" med nyheder, artikler, øvelser og ikke mindst informationer samt invitationer til
arrangementer, kurser og uddannelsen.  

Kom med til informationsdag

To gange om året afholder vi informationsdag, som er 4 timers  gratis undervisning og netværk. Du er velkommen!

Læs mere om uddannelsen

LifeAchiever uddannelsen er en uddannelse i stærkt personligt lederskab og positiv psykologi. En uddannelsen med tryk på dannelse. 

Vær med på vores sociale medier

På vores sociale medier kan du få glimtvise indblik i vores arbejde med ledere, specialister, nøglemedarbejdere og professionelle sportsfolk.

Artikler

Positiv psykologi for ledere

Få indblik i, hvordan positiv psykologi anvendes til at styrke dine ledelsesværktøjskasse. Lær at stå stærkt i dig selv, så du kan udvise mærkbar ledelse.

læs mere

Mærkbart lederskab

En mærkbar leder giver ro og retning. Det er en leder, som vi følger af lyst – ikke af pligt. De hjælper med at fjerne frygten fra rummet, og skabe både høj trivsel og effektivitet.

læs mere

Personligt lederskab

Se vores video, hvor vi forklarer begrebet "Stærkt personligt lederskab" Helt enkelt handler stærkt personligt lederskab om to ting: At have en rigtig god selvindsigt. Det vil sige: Hvad er vigtigt for mig, hvad står jeg for og hvilke værdier lever jeg efter.  At...

læs mere

Online team øvelse

En gruppe af mennesker er ikke automatisk et team. Denne lille online team øvelse kan synliggøre, hvordan I kan spille hinanden bedre i teamet.

læs mere

Pin It on Pinterest

Share This