Stockdale Paradokset
Confront the most brutal facts of your current reality, whatever they might be, and retain unwavering faith, that you will prevail in the end.Admiral James Bond Stockdale
Det erfaringsgrundlag, der ligger forud for Stockdale Paradokset, vil de fleste mennesker nok foretrække at være foruden…
Den 9. september 1965 blev Stockdales fly skudt ned over det nordlige Vietnam. Han skyder sig ud af flyet med katapult, og på vej mod jorden i sin faldskærm, kan han se landsbyboerne stimle sammen for at tage imod ham. Og det er ikke en venlig modtagelse han kan se frem til. Efter at være blevet banket halvt ihjel i landsbyen, bliver han overdraget til det berygtede fængsel “Hanoi Hilton”.
Her tilbragte han 7,5 år som krigsfange, udsat for massiv tortur.
Alligevel formåede Stockdale at forme en overlevelsesstrategi for sine medfanger, der hjalp dem til at modstå tortur, og han tog kampen op mod sine fangevogtere, så de ikke kunne bruge ham som krigspropaganda eller få oplysninger ud af ham gennem tortur. Det gjorde han ved at skade sig selv, før fangevogterne kunne gøre det.
Den 12. februar 1973 blev Stockdale løsladt fra sit fangeskab og vendte tilbage til USA.
“Jeg mistede aldrig troen på slutningen!”
Sådan fortæller James “Jim” Stockdale mange år senere til James “Jim” Collins i et interview, der er delvist gengivet i bogen “From Good to Great”:
“Jeg tvivlede aldrig på, at jeg ikke alene ville slippe ud, med at jeg desuden ville sejre til sidst og omsætte mine oplevelser til en milepæl i mit liv, som jeg, set retrospektivt, ikke ville have været foruden.”
“Hvem klarede sig ikke?”, spurgte Collins.
“Optimisterne. Dem, der sagde ‘Vi er ude til jul’. Så kom julen, og julen gik. Så sagde de ‘Vi er ude til påske’. Og så kom påsken, og påsken gik. Og så kom Thanksgiving, og så var det jul igen. De døde af et bristet hjerte.”
På den ene side sagde han “Se de brutale sandheder i den aktuelle situation i øjnene”. På den anden side sagde han “Bevar troen på, at du sejrer til sidst, uanset vanskelighederne”. Derfor beskrev Jim Collins efterfølgende denne filosofi som Stockdale-paradokset, fordi de to tanker var så selvmodsigende.
Stockdale-paradokset på LifeAchiever Uddannelsen
På LifeAchiever Uddannelsen træner vi evnen til at adskille fakta og følelser, for at kunne tage mere hensigtsmæssige beslutninger i vores (personlige) lederskab.
Du kan læse artiklen “Fakta og følelser” her.
Hvis du er blevet nysgerrig efter at finde ud af mere om LifeAchiever Uddannelsen, kan du kigge dig omkring på hjemmesiden, og du er velkommen til at deltage på vores næste Informationsdag, hvor du kan møde os – Achievers -, de uddannede LifeAchievers og de øvrige gæster, der kommer for at få fire timers undervisning i Mærkbart Lederskab® og LifeAchiever Mindsettet.
Bliv en del af LifeAchiever netværket i dag
Har du et ønske om at arbejde med dit eget personlige lederskab og din måde at lede andre på, så bliv en del af vores netværk allerede i dag. Så modtager du vores mail "Lederinspiration" med nyheder, artikler, øvelser og ikke mindst information om og invitation til arrangementer, kurser og uddannelsen.
Kom med til informationsdag
To gange om året afholder vi informationsdag, som er 4 timers gratis undervisning og netværk. Du er velkommen!
Læs mere om uddannelsen
LifeAchiever Uddannelsen er en uddannelse i stærkt personligt lederskab og positiv psykologi. En uddannelsen med tryk på dannelse.
Vær med på vores sociale medier
På vores sociale medier kan du få glimtvise indblik i vores arbejde med ledere, specialister, nøglemedarbejdere og professionelle sportsfolk.
Artikler
Online informationsmøde d. 14. januar 2022
Få et indblik i, hvad LifeAchiever Uddannelsen er. Oplev små smagsprøver og mød Line og Jesper Fredberg, der begge er uddannet LifeAchiever og hør, hvad de har fået ud af uddannelsen.
læs mereOnline informationsmøde d. 29. januar 2021
Hvad får du ud af at deltage på informationsdagen? Det får du en ide om her, og du kan allerede nu tilmelde dig til næste informationsdag d. 27. august 2021.
læs merePersonligt lederskab
Se evt. vores video, hvor vi forklarer begrebet "Stærkt personligt lederskab" Hvis vi skal gøre det helt enkelt, handler det stærke personlige lederskab om to ting: At have en rigtig god selvindsigt. Det vil sige: Hvad er vigtigt for mig, hvad står jeg for og hvilke...
læs mereOnline team øvelse
Disse 4 simple spørgsmål kan, når de er forberedt godt og rammerne er sat korrekt, medvirke til, at I i højere grad kan spille jer selv og hinanden bedre i teamet. Hvis du vil vide mere om LifeAchiever Uddannelsen og konsulentfirmaet Achievers, kan du deltage på vores...
læs mereTilbageblik på Informationsdagen d. 21. august 2020
Hvad får du ud af at deltage på informationsdagen? Det får du en ide om her, og du kan allerede nu tilmelde dig til næste informationsdag d. 29. januar 2021.
læs mereHvad er positiv psykologi?
Hvad er positiv psykologi egentlig, og hvordan kan jeg som leder bruge positiv psykologi til at styrke mine ledelsesværktøjer?
Denne artikel giver dig svarene.
Fakta og følelser
Mellem stimuli og respons er der et lille rum. Her ligger din mulighed for at vælge din reaktion, og dermed friheden til at lede dig selv mere hensigtsmæssigt og i en mere ressourcefuld retning.
læs mereSystem 1 og 2
Når du kender hjernens system 1 og 2 er du godt på vej til at kunne adskille følelser og fakta, for på den måde at kunne tage mere velovervejede beslutninger, tænke logisk og lede dig selv mere effektivt.
læs mereAmygdala og hippocampus
Helt forenklet består din limbiske hjerne af to områder: amygdala og hippocampus. Amygdala, der styrer de negative følelser, er 3 gange så sensitiv som hippocampus, der styrer de positive følelser.
læs mereMindsettet
Gennem mange års arbejde med højtydende mennesker og teams har vi opnået en unik indsigt i det, der virker. herudfra har vi skabt 14 sætninger, som danner grundlag for vores mindset. Det er på ingen måde hverken matematik eller religion. Blot til eftertanke.
læs mere