GUF-modellen

For at spare på energien, grovsorterer din hjerne i de mange indtryk, du får hver dag. Det er en overlevelsesmekanisme, der dog også har den konsekvens, at du ikke ser - og afkoder - verden helt skarpt.

GUF står for generaliseringer, udeladelser og forvrængninger.

Når du bliver opmærksom på GUF, og lærer at udfordre dig selv og andre, kan du se verden og kommunikere mere klart.

Tilmeld næste informationsdagLæs mere om uddannelsen

Du forstår verden på din egen måde.

Du har måske allerede læst artiklen Modellen af Verden, der handlede om, hvordan vi ikke ser verden, som den er – men som vi selv er. 

Generaliseringer, Udeladelser og Forvrængninger

Din hjerne er doven. Det er en overlevelsesmekanisme, der sparer på energien i hjernen, så du altid har overskud til at kæmpe, hvis du pludselig kommer i en livstruende situation. 

Hver dag udsættes du for langt flere indtryk, end din hjerne kan bearbejde. For at håndtere indtrykkene, laver hjernen en grovsortering af indtrykkene, baseret på dine erfaringer, som er lagret i din model af verden. 

Hjernen generaliserer indtryk. Den finder noget i dine erfaringer, der ligner og putter dette nye indtryk i samme forståelseskasse. Det er derfor, at nogle kan blive forskrækket over en nullermand, fordi hjernen fortæller, at det er en edderkop. 

Rigtigt mange indtryk udelader hjernen helt automatisk, fordi den sorterer det fra som “ikke-relevant” for dig. 

Sidst men ikke mindst forvrænger hjernen nogle af indtrykkene, for at få det til at passe hurtigt ind i en forståelsesramme. Det gør den ved at give det, der sker, en helt anden betydning, end det i virkeligheden har. 

Hvordan kan du træne dig selv i at opdage GUF?

Du kan udfordre dig selv på, om det du reagerer på, er fakta eller følelser. 

Lyt efter bestemte ord i både dit eget og andres sprog. Øv dig i at udfordre både dig selv og dem, du taler med. 

Det er noget af det, vi træner rigtigt meget på LifeAchiever uddannelsen.

Du kan se videoen om Fakta og følelser herunder – eller gå ind og læse artiklen her. 

Du kan også se den lidt længere videogennemgang nedenfor, der er et klip fra vores online informationsmøde. 

Artikler

Positiv psykologi for ledere

Få indblik i, hvordan positiv psykologi anvendes til at styrke dine ledelsesværktøjskasse. Lær at stå stærkt i dig selv, så du kan udvise mærkbar ledelse.

læs mere

Mærkbart lederskab

En mærkbar leder giver ro og retning. Det er en leder, som vi følger af lyst – ikke af pligt. De hjælper med at fjerne frygten fra rummet, og skabe både høj trivsel og effektivitet.

læs mere

Personligt lederskab

Se vores video, hvor vi forklarer begrebet "Stærkt personligt lederskab" Helt enkelt handler stærkt personligt lederskab om to ting: At have en rigtig god selvindsigt. Det vil sige: Hvad er vigtigt for mig, hvad står jeg for og hvilke værdier lever jeg efter.  At...

læs mere

Online team øvelse

En gruppe af mennesker er ikke automatisk et team. Denne lille online team øvelse kan synliggøre, hvordan I kan spille hinanden bedre i teamet.

læs mere

Pin It on Pinterest

Share This